002 – Sint-Bernardshond

In de tweede aflevering van de Koffiepod zoeken we uit wat er allemaal waar en niet waar is van wat we denken te weten over de Sint-Bernhardshond.

Show notes

Het nutteloos feit: Lawine?  Sint-Bernard? Reken niet op cognac uit het vaatje dat deze sympathieke lobbes om de nek zou dragen.  Dat fabeltje is in het leven geroepen door de Engelse kunstschilder Edwin Landseer.

Goed…even kijken… We gaan eerst even opzoeken wie dat die schilder dan wel geweest zou zijn.

Dus Edwin Landseer was een Engels kunstschilder, etser en beeldhouwer. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van dieren, met name paarden, honden en herten, maar vervaardigde ook portretten, onder andere van Sir Walter Scott, en historiestukken. Als beeldhouwer is hij vooral bekend van de befaamde leeuwen aan de voet van Nelson’s Column op het Londense Trafalgar Square, die in 1867 werden onthuld.  Tot zover Wikipedia.

Wat we nu al wel weten is dat onze Engelsman wel degelijk dierenportretten schilderde.

Maar schilderde hij ook een Sint Bernardshond met een vaatje cognac?

We raadplegen onze vriend Google…

Na wat googlen zijn we er achter dat er inderdaad een schilderij bestaat met de naam Alpine Mastiffs Reanimating a Distressed Traveller van de schilder. Het schilderij toont twee sint-Bernards die zich ontfermen om een reiziger in nood, één hond blaft in alarm, de andere hond likt de hand van de reiziger. Die laatste draagt een halsband waaraan een vat is vastgebonden. Landseer beweerde dat het brandewijn bevatte.

Het schilderij was zo populair dat het beeld van de sint-Bernard met het wijnvaatje rond de nek tot op het heden is blijven hangen in het collectief geheugen van het publiek.

Dat schilderij werd in 2017 bij veilinghuis Sotheby’s verkocht voor 608.750 pond oftewel 671.000 euro. Bon, dus we kunnen er vanop aan dat dit al klopt.  Zowel het schilderij als dat Landseer het verzonnen heeft…maar van waar komt dan die inspiratie.

Als ik een border collie zou schilderen, dan… dan zou ik niet direct een een hek op zijn rug schilderen om de schapen te vangen.  

Maar soit…we hebben dus wat mails uitgestuurd.  

De naam “sint-Bernard” is afkomstig van het Grote Sint-Bernard Hospitium, een hospitium gelegen in de vaak verraderlijke Grote Sint-Bernhardpas in de westelijke Alpen tussen Zwitserland en Italië. De bergpas, het klooster, het bijhorende hospitium en de honden zijn vernoemd naar Bernard van Menthon, een monnik uit de 11e eeuw die het klooster en het hospitium heeft gesticht.

En laat ons nu net die mensen aangeschreven hebben.  Want zowel de schilder als de monniken zijn er niet meer om het rechtstreeks aan te vragen.

Ik kreeg enkele dagen later een mailtje terug van Anne Lise Hossel van de dienst Savoie Mont Blanc Tourisme – Annecy.

Zij stuurde mij het volgende:

In werkelijkheid lijkt het erop dat deze honden nooit alcohol of een vaatje hebben vervoerd. Oorspronkelijk hadden de Franse monniken van L’Hospice du Grand Saint-Bernard, niet ver van de Italiaanse grens, hen opgeleid voor de verdediging. Later hebben ze hen opgeleid om reizigers in moeilijkheden te redden (op de plaatsen waar doorgangen zijn) en om hun nek een mandje met voedsel en een gevulde drinkfles met water te binden.

Waarom het niet erg verstandig zou geweest zijn om die fles met alcohol te vullen, verneem u in onze volgende aflevering…

Originele mail:

Bonjour,

En réponse à demande ci-dessous, voici les informations que l’on peut vous communiquer :

En réalité, il semblerait que ces chiens n’aient jamais transporté d’alcool, ni de tonneau d’ailleurs. A l’origine, les moines français de L’Hospice du Grand Saint-Bernard, non loin de la frontière italienne, les auraient dressés pour la défense. Plus tard, ils les éduquèrent pour le sauvetage des voyageurs en difficulté (le lieu étant propice aux passages), leur attachant autour du cou un petit panier contenant de la nourriture ainsi qu’une gourde remplie. (Source)

Vous en souhaitant bonne réception et une excellente année 2019 🙂

Ze stuurde ons de bron door en als we op deze Franstalige website gaan kijken, maar hij is ook beschikbaar in het Nederlands…het is te zeggen: het is vertaald met Google Translate dus hou wat rekening met een vreemde zinsconstructie hier en daar) lezen we er toch dat de Sint Bernards ruim 2000 mensen hebben gered over 3 eeuwen heen.

Dus….

Het nutteloos feit:

Lawine? Sint-Bernard? Reken niet op cognac uit het vaatje dat deze sympathieke lobbes om de nek zou dragen.  Dat fabeltje is in het leven geroepen door de Engelse schilder Edwin Landseer.

Dit nutteloos feit is niet helemaal waar maar ook niet pertinent onjuist.  Ja, Sint-Bernardhonden redden wel degelijk hulpeloze wandelaars in de bergen. Ja, ze hadden drinken en eten bij rond hun nek, zelfs een deken op de rug. Nee, er zat geen cognac, whiskey of schnapps in en het concept is ook niet helemaal een verzindsel van Landseer….Hij heeft het alleen wat bijgespekt.

Zo… weer een feitje wat meer uitgelegd… Met nogmaal dank aan Anne-Lise HOSSEL

Relation Clients van de dienst Savoie Mont Blanc Tourisme – Annecy

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *