004 – Oranje

In de vierde aflevering van de Koffiepod zoeken wat er waar en niet waar is rond sinaasappels of appelsienen.

Show notes

Deze aflevering gaan we maar liefst 4 nutteloze feitjes bundelen want anders zijn we de komende 4 maanden bezig over sinaasappelen, ook wel appelsienen genoemd… Omdat te vermijden gaan we even alles uitzoeken wat er uit te zoeken valt over deze appeltjes van oranje.

Nutteloos feit: Rijpe sinaasappelen zijn meestal groen.

De sinaasappel wordt in België en Nederland vaak uit Spanje geïmporteerd. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten kunstmatig oranje gekleurd, gewoon voor het zicht. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Er zijn verschillende soorten, zoals de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Aan de boom zijn ze allemaal geelgroen van kleur die door de nachtelijke kou veranderd in oranje. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak.

Vanuit de podcast hebben we onze vraag ook naar Appelsientje gestuurd, u weet wel, de producent van, tja, euhm, appelsiensap…

We kregen volgend antwoord:

Goedemorgen Bjorn,

Wat leuk dat u ons bedrijf wil betrekken bij een van jullie podcasts.

We hebben het helaas veel te druk om hier tijd voor vrij te maken. We kunnen u wel de volgende uitleg geven:

Tijdens de groei van de sinaasappels wordt chlorofyl omgezet in carotenoïden.

Hierdoor kleurt de inhoud van de sinaasappel en de schil van groen naar geeloranje.

Als het echter gaat regenen als de sinaasappel al rijp is, kleurt de schil weer van geeloranje naar groen.

Het klopt dus dat een sinaasappel die groen is, ook gewoon rijp kan zijn.

Ik hoop dat u hier wat aan hebt en het kunt gebruiken in de podcast.

Dus ja, rijpe sinaasappelen zijn meestal groen.  

Nutteloos feit: Veel groene sinaasappelen worden omwille van de verkoop oranje geverfd.

Wel..hier is dus twijfel over.  Ik heb ongeveer 20 websites geraadpleegd van verschillende bedrijven en instellingen en van die 20 websites zijn er 10 die ongeveer allemaal hetzelfde tekstje van ergens overgenomen hebben waarin staat dat ze inderdaad bijgeverfd worden om de verkoop te stimuleren.  De perceptie bestaat onder de winkelende medemens dat appelsienen die niet groen zijn, niet rijp zijn. Klopt dus niet.

Die 10 anderen zeggen dat sinaasappelen niet worden bijgekleurd.  Er is dus twijfel.

We hebben het Federaal Voedselagentschap gecontacteerd met onze vraag.  

Nutteloos feit: Aan de boom worden ze bij warmte oranje, bij kou veranderen ze weer naar groen.  

Ook dit klopt, dat hebben we reeds geleerd van Appelsientje.  

Nutteloos feit: Vroeger dacht men dat dat sinaasappelen uit China kwamen, vandaar de naam China’s appelen.

Ook dat hebben we onderzocht.  Het Nederlandse woord is afgeleid van het Franse pomme de Sine dat eigenlijk China-appel betekent.  Sina, met een ‘S’ is het woord voor China.

De zoete sinaasappel werd in de zestiende eeuw door Portugezen vanuit China naar Europa gebracht. De Europeanen kenden al wel de appel van oranje maar dat was een zure en bittere variant.

Die zoetere variant was uiteraard veel populairder maar nu zaten ze met twee soorten appelsienen, dus werd er beslist om de vruchten naar het land van herkomst te vernoemen: China.  Zo komen we dus van China’s appel naar sinaasappel en van appel van Sina naar appelsien.

Hierdoor komt het dat in diverse talen de Nederlandse naam appelsien door andere talen overgenomen is zoals in het Duits (“Apfelsine”), het Zweeds (“apelsin”), en Deens en Noors (“appelsin”). In andere talen zoals Roemeens (“Portocal”), Turks (“Portakal”), Bulgaars (“портокал” portokal), Grieks (“πορτοκάλι” portokáli), Perzisch (“پرتقال” porteqāl) en Arabisch (“برتقال” burtuqāl) wordt de vrucht naar Portugal genoemd, dat in de 15e eeuw als eerste land sinaasappels uit China importeerde.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *